
Municipal Fire and Police Retirement System of Iowa 
“PROTOCOL HEALTH CERTIFICATION FORM” 

 
 
The retirement System’s administrative rule quoted at the bottom of this form may apply to your 
application for employment as a police officer or fire fighter:    Specifically, if your date of hire is 
more than 60 days following the date the physician signed the protocol examination form, you 
are required to complete this form by responding to this question. 
 
Question:   In the time period since the medical examination you received for 
employment, have you experienced any “Material Change(s)” to your medical condition?    
 
[Examples of “Material Changes” include experiencing a broken bone, shoulder separation, 
back strain, or diagnosis of a medical condition (asthma, or diabetes, etc.)]. 
 

No.  There is no material change(s) to my health condition since the original protocol 
examination was signed by the examining physician. 

 
 Yes.  There is a material change(s) to my health condition since the original protocol 

examination was signed by the examining physician. 
 
If you checked “Yes” above, please list the injuries/illnesses below and the date of occurrence 
or date of the diagnosis: 
 
 
 
 

 

 
 
I hereby certify that the above information is true and correct to the best of my knowledge. 
 
 
_____________________________________________           __________________________ 
Signature                                                                                      Date 
 
NOTE:  If you listed additional injuries/illnesses above, such conditions will constitute pre-existing 
conditions for all future actions related to disability retirements under Chapter 411.6 of the Iowa Code. 
 

 
MFPRSI Administrative Rule 13.4 states:  
13.4 Expiration of Medical Examination Report.  The medical examination report 
prepared as a result of a medical examination of an applicant pursuant to the System’s 
medical protocols may be relied on by a city for twelve months after the date of the 
report, provided, however, if the date of commencement of employment is more than 
sixty days after the date of the medical examination, the applicant must certify whether 
he or she has had a material change in medical status since the date of the 
examination.  An updated medical examination and report is required prior to hiring in 
the event the applicant does not commence employment within the twelve-month period, 
or if the applicant does not commence employment within the 60 day period and cannot 
certify that there has been no material change in medical status.  
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